Optredens van de schapen

Optredens van de schapen

De schaapskudde figureert al sinds 2004 bij diverse evenementen. Het meest bezochte evenement is het Dickens Festijn in Deventer op het weekend voor kerst, waar de verhalen van de bekende Engelse schrijver Charles Dickens tot leven komen 2004 tot heden. Het kerstevent op de Veluwe (2005 – 2014, Voorthuizen, Stroe en Ede) een wandeltheater-tocht van 3.5 uur. Met Pasen vaak het wandeltheater Dolorosa (Deventer, Leiden, Nijkerk). Dat is een voorstelling van Carla Veldhuis dat het paasverhaal uitbeeld via live theater. Verder diverse kleinere evenementen. Ook worden er wandelingen georganiseerd met groepen van de zondagsschool en nevendienst groepen, en vanuit Klooster Sion. De dieren zijn gevaccineerd tegen de Q koorts, omdat dit verplicht is voor onder meer publiekscontact met dieren.

Meerdere rassen schapen:
– Drents heideschaap
– Swifter
– Zwartbles
-Texelaar-Swifter

Geen kiloknallers
De schaapskudde bestaat uit zowel ooien als hamels, ze dragen niet de gebruikelijke gele kiloknaller-streepjescodes in beide oren, maar een bescheidener chip. Een ander opvallend aspect aan deze “theaterkudde” is dat de leeftijd relatief hoog is. Juist die ervarenheid is voor een goed verloop van een optreden belangrijk. De helft van de dieren is ouder dan ca. 6 jaar, deze dieren hebben veel invloed op de jongere dieren. De alleroudste dieren zijn momenteel 9 tot 11 jaar oud.

Rust en gezellige drukte

De kudde voelt zich op zijn gemak in een rustige weide en heide, maar worden soms pas echt enthousiast bij drukte en mensenmassa’s. Ze laten duidelijk blijken zich  zaken van een jaar of langer geleden te herinneren, en maken vriendelijk duidelijk wanneer ze het wel genoeg vinden en indien nodig onderhandelen ze of de inzet niet een tandje lager mag. Als ze zelf mogen kiezen waar naartoe,  kan het maar zo zijn dat ze de meest drukke straat verkiezen. In Deventer en Hengelo kennen ze ondertussen het stratenplan, mocht er een schaap door de drukte niet mee kunnen komen, dan sluit die zich spoedig weer binnen de kortste keren door op zijn of haar eentje naar de vaste rustplek ergens midden in de “Dickens” route te gaan.

AGENDA:

  • mei 2023:  150 jaar “Reuring op de markt” stadscentrum Hengelo (OV)  van ca 11:30 tot 16:00
  • 10-11 dec 2022:  Dickens Festijn Deventer.
  • mei 2022: “150 jaar “Reuring op de markt”  stadscentrum Hengelo (OV)
  • dec 2020:   Videoproductie kerst  Trinity Band op Klooster Sion Wesepe bij Deventer
  • dec 2019:   Dickens Festijn Deventer
  • 11 mei 2019: 150 jaar reuring op de markt in Hengelo (OV) in centrum van Hengelo van ca 12:00 tot 17:00
  • 27 maart t/m 2 mei 2019: Vakantie- familie conferentie Celebrate van de katholieke charismatische vernieuwing. Camping Het Beloofde Land, Bosweg 17 te Voorthuizen.
    Website Celebrate Festival